Viikkoni koe-eläimenä

Wieviele Versuchspersonenstunden hast du schon? Kuinka monta koehenkilötuntia sulla on jo? Kysymyksen kuulee usein psykologian laitoksen käytävillä, sillä täällä Kielissä – niin kuin lähes kaikissa muissakin yliopistoissa –  pääaineopiskelijoiden tulee osallistua laitoksen järjestämiin tutkimuksiin. Kahden ensimmäisen opiskeluvuoden aikana VP-tunteja tulee kerätä yhteensä 25, mikä ei kuulosta kummoiseltakaan urakalta mutta vaatii yllättävän paljon aktiivisuutta ja järjestelyjä.

Koska ensi vuodesta on tulossa monellakin elämänalueella hektisempi kuin tästä, otin asiakseni urakoida touko-kesäkuun aikana niin monta VP-tuntia kuin mahdollista. Tämä tarkoittaa muutaman Facebook-ryhmän ja sähköpostilistan jatkuvaa päivystämistä, sillä kilpailu tarjolla olevista tunneista on kovaa ja Doodle-kalenterit täyttyvät hetkessä innokkaista koehenkilöistä. Ahkeralla Facebookin päivittämisellä onnistuin järjestämään itseni peräti kuuteen eri tutkimukseen, jotka kaikki urakoin kuluneen viikon aikana.

Useisiin tutkimusasetelmiin liittyy olennaisesti se, että tutkimuksen kulusta ei paljasteta koehenkilöille liikaa etukäteen. Toki on epätodennäköistä, että kukaan opiskelukavereistani tulisi tähän blogiin ja saisi mitään selvää tästä tekstistä, mutta laitoksen työntekijöitä ja kanssaopiskelijoitani kunnioittaakseni kerron tutkimuksista hieman ympäripyöreästi. Pyrin aina ottamaan jokaisen tutkimustilanteen ja minulle annetun tehtävän vakavasti, vaikka kyse olisikin ”vain” jonkun opiskelijan diplomityöstä.

Maanantai
Mikäs sen hauskempaa kuin viikonlopun riennoista väsyneenä mennä kahdeksi tunniksi pimeään laboratorioon istuskelemaan stereoskoopin äärellä ja lajittelemaan kolmiulotteisia kuvioita eri luokkiin. Silmiin alkaa koskea jo puolivälissä, mutta urakoin minulle varatun ajan loppuun asti.
Maanantain toinen VP-keikka on eyetracking-tutkimus, jossa koehenkilö istuu tietokoneen ääressä suorittamassa tehtäviä ja näytön alareunaan kiinnitetty lukulaite rekisteröi samalla silmien liikkeen. Kuulostaa helpolta, mutta paikallaan istuminen niin että vain silmät liikkuvat käy pidemmän päälle rankaksi.
Illalla silmiäni särkee ja niskaa kiristää. Olen antanut tieteelle kaikkeni.

Tiistai
Välipäivä. Annan silmien levätä.

Keskiviikko
Rastatukkainen poika saattaa minut tutkimuskopperoon, jossa saan puolen tunnin ajan tuijotella erilaisia pikselimössöisiä abstrakteja kuvia ja yrittää tunnistaa, ovatko ruudulla välähtävät kuvat samoja, samankaltaisia vai täysin erilaisia kuin aiemmin näkemäni. Arvailuksi menee, vaikka kuinka yritän keskittyä.

Torstai
Ensimmäisenä listalla on persoonallisuuspiirteisiin ja tarkkaavaisuuteen keskittyvä tutkimus. Täytän aluksi muutaman persoonallisuuttani käsittelevän kyselylomakkeen. Ulkomaalaiselle sanojen tarkoilla merkityksillä kikkailevat lomakkeet ovat aina pieni päänvaiva: onko listig enemmän nokkela vai ovela, ja mitä ihmettä fromm oikein tarkoittikaan? Lomakkeiden jälkeen suoritan nopeutta ja tarkkaavaisuutta mittaavia testejä tietokoneella. Näytöllä vilahtaa salamannopeasti tekstiä tai kuvioita, minkä jälkeen vastaan niitä käsitteleviin kysymyksiin. Suoriudun mielestäni aika hyvin, kiitos sikeästi nukutun yön.
Torstain toinenkin tutkimus käsittelee persoonallisuutta: vastaan ensin jälleen kerran lukemattomiin kyselylomakkeisiin (ei, en usko ajatustenlukuun; kyllä, olen enimmäkseen tyytyväinen omaan elämääni) ja sen jälkeen teen toistakymmentä reaktionopeutta ja keskittymiskykyä mittaavaa tehtävää tietokoneella. Ihan harmitonta puuhaa.

Perjantai
Koe-eläinviikko lähenee loppuaan ja väsymys alkaa hiipiä jäseniin, sillä olen koko viikon painanut pitkää päivää luentojen, suomen kielen kurssien ja tutkimusten viidakossa. Onneksi viikon viimeinen tutkimus on kaikista hauskin ja jopa rentouttavin: kuuntelen ”akustisia ärsykkeitä” eli erilaisia hälyääniä, kahinoita ja kolinoita. Samalla saan piirtää värikynillä mitä ikinä haluan – syntyy mm. mestariteos Sun above the pink sea – I need to go there. (En edes muista, milloin olisin viimeksi piirtänyt, koska pidän itseäni totaalisen lahjattomana kaikissa kuvataiteissa. Tutkimukseen osallistumisen jälkeen alan kuitenkin suunnitella piirustuskurssille osallistumista.)

IMG_1404

Kokeen toisessa vaiheessa saan kuunneltavakseni lyhyitä hälyäänistä koostuvia pätkiä: minun pitää tunnistaa, olenko kuullut pätkän jo ensimmäisen vaiheen aikana vai onko se minulle täysin uusi. Nautin tutkimukseen osallistumisesta kovasti, ja kun lähtiessäni mainitsen, että minulla on myös muusikkotaustaa, minua aletaan heti houkutella mukaan musiikkipsykologian alan tutkimuksiin. Harkitsen asiaa.

Loppusanat
Koe-eläinviikko oli hieman raskas mutta antoisa monestakin syystä: sain tutustua laitoksemme henkilökuntaan ja opiskelijoihin paremmin, pääsin kartalle siitä, millaista tutkimusta meillä tällä hetkellä harjoitetaan ja sain muutamia ideoita omiin opintoihini. Toisaalta en voi olla ajattelematta, kuinka ongelmallista on, että tutkimuksiin osallistuu näin valikoitunut joukko: suurin osa psykologian opiskelijoista on 20-30-vuotiaita, akateemisesti menestyneitä ja kulttuurisilta ja sosioekonomisilta taustoiltaan samankaltaisia eli keskiluokkaisia saksalaisia. Alan ikuisuuskysymys onkin, kuinka hyvin tällaisella koehenkilöjoukolla saavutettuja tutkimustuloksia voidaan yleistää koskemaan koko väestöä. Lohduttaudun ajatuksella, että ainakin olen kantanut tähän kekoon oman suomalaisen maahanmuuttajakorteni. Eikä tämä jää tähän, sillä ensi viikolla pääsen elämäni ensimmäiseen EEG-tutkimukseen!

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s